Koľko hnojív použiť na ovocné stromy?

Pre zabezpečenie bujného zdravia a hojnej úrody chutných plodov vaše ovocné stromy vyžadujú primeranú výživu vďaka rozumnému používaniu hnojív. Je však dôležité neprekračovať potrebné dávky, pretože by to mohlo negatívne ovplyvniť ich zdravie. Kľúčom k úspechu je presné určenie správneho množstva hnojiva, ktoré závisí od viacerých faktorov, ako je vek, druh, veľkosť stromu a vlastnosti pôdy. Vypracovanie individuálneho plánu výživy pre každý strom je preto kľúčové pre zabezpečenie ich udržateľného rastu a optimalizáciu výnosov. Preto je pochopenie špecifických potrieb hnojenia vašich ovocných stromov zásadné pre ich údržbu a produktívny rast.

Pochopenie nutričných potrieb ovocných stromov

Ovocné stromy na svoj rast potrebujú tri hlavné živiny: dusík (N), fosfor (P) a draslík (K).

Dusík (N): Podporuje rast listov a konárov.

Fosfor (P): Stimuluje tvorbu koreňov a produkciu plodov.

Draslík (K): Posilňuje odolnosť voči chorobám a zlepšuje kvalitu plodov.

Vyhodnotenie úrodnosti pôdy

Pred hnojením ovocných stromov je nevyhnutné dôkladne zhodnotiť úrodnosť pôdy. Diagnostika pomocou testu pôdy odhalí koncentrácie živín a nasmeruje tak úpravu hnojenia, čím sa zabezpečí cielená výživa a zabráni sa akémukoľvek prebytku škodlivému pre zdravie stromov.

Určenie množstva hnojiva v závislosti od veku a druhu stromu

- Mladé stromy (1 až 3 roky): Použite štartovacie hnojivo bohaté na fosfor a draslík na podporu rastu koreňov. Môžete pridať aj mierne množstvo dusíka.

- Dospelé stromy (4 roky a viac): Potreba hnojiva sa líši v závislosti od druhu a produkcie plodov. Vo všeobecnosti sa dá použiť vyvážené hnojivo NPK (10-10-10 alebo podobné). Postupujte podľa pokynov výrobcu na určenie správneho množstva na použitie v závislosti od veľkosti stromu.

Obdobie aplikácie hnojiva

- Pre mladé stromy (do 3 rokov): Odporúča sa hnojiť ich raz na jar, hneď po období mrazov.

- Pre dospelé stromy: Môže byť prospešné vykonať dve hnojenia. Prvé by sa malo uskutočniť na jar, po posledných mrazoch, a druhé ku koncu leta alebo začiatkom jesene.

Spôsoby aplikácie hnojiva

- Hnojivo v granuliach: Hnojivo rovnomerne rozložte okolo kmeňa stromu podľa pokynov výrobcu. Na spustenie difúzie živín do pôdy je potrebné dôkladne zaliať.

- Tekuté hnojivo: Pripravte roztok tekutého hnojiva podľa pokynov výrobcu a nalejte ho okolo koreňov stromu. Odporúča sa dôkladné zalievanie, aby sa uľahčilo vstrebávanie živín.

- Listové hnojivo: Listové hnojivo zmiešajte s vodou podľa pokynov výrobcu a jemne nastriekajte na listy, kým nie sú len mierne vlhké. Odporúča sa vyhnúť aplikácii tohto listového hnojiva počas slnečných hodín alebo keď je počasie teplé a suché, aby sa predišlo popáleniu listov.

Príznaky nadmerného hnojenia

- Popáleniny listov
- Nadmerný rast listov na úkor produkcie plodov
- Predčasný opad listov
- Oslabenie stromu a zvýšená citlivosť na choroby

Pre zaistenie optimálneho rastu a bohatej úrody chutných plodov je dôležité správne hnojiť vaše ovocné stromy. Je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu a upraviť množstvo hnojiva podľa veku, odrody a veľkosti stromu, ako aj podľa kvality pôdy. Vyhnite sa nadmernému hnojeniu, pretože by to mohlo vašim stromom ublížiť. Nájdenie správnej rovnováhy je preto kľúčové. Odporúčam používať hnojivo pre ovocné stromy Ferber Painting, ktoré je špeciálne navrhnuté na obohatenie pôdy o draslík, kľúčový prvok pre bohatú fruktifikáciu. Toto hnojivo prispieva k dlhodobej úrodnosti sadu a je odolné voči vyplavovaniu. Vyrobené z kompostovaných organických materiálov zaisťuje postupnú a efektívnu fertilizáciu. Vhodné pre širokú škálu rastlín, vrátane ovocných stromov, viniča, okrasných kríkov, koreňovej zeleniny a cibuľovitých kvetov, toto hnojivo je 100% prírodné, bez kalu a komunálneho odpadu a vhodné pre ekologické poľnohospodárstvo.